Karel Vajík.cz

Další menu

Home
Hlavní stránka
Orsák s Vajíkem Mistry republiky 2010 Tisk E-mail

VSETÍN (22.-2310.2010)

Závěrečná soutěž rallysprintového šampionátu Rally Vsetín byla poslední letošní příležitostí získat mistrovské body. Za příjemného slunečného počasí pozdního babího léta se na Valašsku bojovalo do posledního kilometru především o bronzovou příčku. Jedním z aktérů strhující bitvy byli Jaroslav Orsák a Karel Vajík. I když souboj s Petákem a Benešovou nakonec o 1,6 s prohráli, mohli se radovat ze zisku titulu Mistra republiky ve skupině N a třídě N4.

20101023-vsetin-cil1.jpg Posádka Jaroslav Orsák – Karel Vajík tradičně startovala s produkčním vozem Mitsubishi Lancer Evo IX pod hlavičkou K.I.T. Racing týmu. Do první sekce se třemi rychlostními zkouškami nastoupili s měkkou směsí pneumatik. Na úvodní ranní úsek to byla dobrá volba a výsledkem byl skvělý třetí čas. Postupně se však začalo oteplovat a pneumatiky klouzaly. Jarek Orsák před sebe musel pustit Poláka Grzyba s Fabií S2000 a Jelínka s Lancerem. Do druhé série vložek už šestadvacetiletý jezdec nastoupil s optimálním obutím. Hned na Vesníku se blýskl druhým časem v absolutním pořadí a vrátil se na bronzovou pozici. Před závěrečnými dvěma rychlostními zkouškami měl 1,5 s náskok před Petákem s Peugeotem 207 S2000.
Zkušený Josef Peták na předposlední zkoušce na stupně vítězů úspěšně zaútočil a Orsáka o jednu vteřinu předstihl. Posádce Orsák – Vajík se ve finálovém úseku nepodařilo úder zvrátit a musela se spokojit s „bramborovou“ medailí. Na druhou stranu odrazili nápor finišujícího Tlusťáka s dalším speciálem kategorie Super 2000. Je známou pravdou, že zejména na technické trati jsou lehčí, kompaktnější a ovladatelnější vozy S2000 ve výhodě.
Vítězství ve skupině N znamenalo pro Jarka Orsáka a Karla Vajíka rallysprintový titul ve skupině i třídě N4. „Bylo pro nás překvapením, že Pepa dokázal jet tak rychle a bez chyb,“ přiznal sportovně Orsák. „Nešli jsme do souboje naplno, protože jsme chtěli konečně dojet do cíle. Potřebovali jsme body, abychom v tabulce skupiny N předstihli Krestu. To se nám podařilo a tak porážku nebereme nijak tragicky. Auto tentokrát fungovalo bezvadně.“

text: ZW, foto: Jiří Laštůvka

 
< Předch.   Další >