Karel Vajík.cz

Další menu

Home
Hlavní stránka
Valaši excelovali na 78°Rally Monte-Carlo Tisk E-mail

VALENCE, MONAKO (19.-23.1.2010)

Výsledek z říše snů, tak by se dalo charakterizovat umístění Jaroslava Orsáka a Karla Vajíka na nejstarší a nejslavnější automobilové soutěži světa, Rallye Monte-Carlo. Valašská posádka dokončila náročnou soutěž na devátém místě absolutně a druhá mezi netovárními jezdci.

Do Monte-Carla odjížděli Jarek Orsák a Karel Vajík s cílem získat co nejvíc zkušeností s Fabií S2000 pro blížící se domácí mistrovství. O konkrétním výsledku nechtěli před startem mluvit. Prioritou bylo sžívání se s vozem v nejnáročnějším prostředí a dokončení rally. Úvodní, „rozřazovací“ erzeta však naznačila, že by mohli čerství mistři rallysprintů pomýšlet i na solidní umístění v absolutní klasifikaci. Po první etapě, kde měly posádky v itineráři čtyři rychlostní zkoušky, byli Orsák s Vajíkem klasifikováni na 16. místě. Ve čtvrtek se jelo dalších šest erzet a Jarek s Karlem se prokousali na 12. příčku. Výkon valašské dvojice gradoval v závěru soutěže. Slavnou "noc dlouhých ohňů" si Jarek s Karlem doslova užívali.

Kvalitu posádky potvrdili hlavně na předposlední zkoušce, kde zajeli absolutně šestý nejrychlejší čas, přičemž při průjezdu legendárním průsmykem Col de Turini sklidili obrovský aplaus. Na cílovou rampu dojeli Jaroslav Orsák s Karlem Vajíkem na 9. místě v absolutním pořadí. Při prvním startu valašské dvojice na této soutěži je to opravdu něco velmi neobvyklého. Letošní „Monte“ byla velmi náročná soutěž a jak Jarek, tak i Karel si na ní užili doslova vše. Velmi těžké a dlouhé rychlostní zkoušky (nejdelší měřila přes 45 km), erzety pokryté ledem, sněhem i klasickým asfaltem. Po skončení soutěže byli oba unaveni ale šťastni.

text: Mirek Vebr, foto: eWRC.cz

ATMOSFÉRU SOUTĚŽE PŘIBLIŽUJE VIDEO ZDE

 

 
< Předch.   Další >