Karel Vajík.cz

Další menu

Home
Hlavní stránka
Další stříbro do sbírky (II. RALLY JESENÍKY) Tisk E-mail

ŠTERNBERK (3.-4.10.2008)

Další úspěšný start zaznamenala posádka Orsák rally sport teamu, tentokrát v okolí Šternberka při Rally Jeseníky. V cíli se Jarek Orsák s Karlem Vajíkem mohli radovat z 2.místa absolutně a čtyř pohárů za umístění v jednotlivých kategoriích.

img_9515_3_1_1.jpgDo Jeseníků odjížděli Jarek s Karlem s tím, že předposlední česká sprintrally sezony poslouží k rozjezdu před Rally Košice. Na východě Slovenska totiž půjde za týden opravdu o hodně. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Rally Jeseníky ukázala všem posádkám nevlídnou tvář nepříznivého počasí. Deštivé přeháňky a v jednu chvíli i krupobití, udělaly z trati pěknou klouzačku. Pořadatelé připravili trať obsahující devět erzet na třech úsecích. Jarek s Karlem dostali přiděleno startovní číslo dva. Jakoby šternberští dopředu věděli, jak soutěž skončí.

„Pojedeme tady v klidu. Zaměříme se na správné nájezdy a odjezdy ze zatáček. Nebudeme nijak blbnout. Nemáme k tomu důvod, neboť v malém mistráku nám o nic nejde,“ prozradil před soutěží Jarek, „chceme se hlavně dostat do správného rytmu.“

qf2k1810_4_1_1.jpgPrvní kolo rychlostních zkoušek zajel klobůcký jezdec v poklidu. Tři druhá místa ho zařadila na stříbrnou příčku průběžného pořadí soutěže. Na lídra, Romana Odložilíka, ztrácel Jarin necelých deset vteřin. Před třetím v pořadí, Martinem Semerádem si již vyjel náskok 26 vteřin.

Na 4.RZ zajeli Jarek s Karlem opět druhý čas. Následovala ale pátá zkouška a s ní drobná jezdecká chyba. „Zkusili jsme zrychlit a jít po Romanovi, ale nevyšlo to. Po rychlém úseku následoval vracák, kde byl nový asfalt a tudíž to v tomto místě hodně klouzalo. Já jsem šel pozdě na brzdy a auto sklouzlo ve smyku trochu mimo silnici. Tím jsme sice neztratili čas, ale nabrali jsme do kol hodně bláta, které pak způsobilo, že při vyšší rychlosti auto hrozně vibrovalo. Proto jsme zbytek zkoušky dojeli raději ve volnějším tempu,“ poodhalil roušku tajemství nad sedmým časem a patnáctivteřinovou ztrátou Jaroslav Orsák.

Poslední zkoušku druhého kola jeli už Jarek s Karlem opět v poklidném tempu a tak znovu zajeli druhý čas. Po šesti odjetých zkouškách ztrácela naše posádka na Odložilíka 29,2 sekundy, na Semeráda měla naopak najeto 38,9 sekundy.

qf2k3053_5_1_1.jpgZávěrečné kolo rychlostních zkoušek proběhlo zdánlivě v poklidu. Jarek s Karlem zajeli třikrát druhý nejrychlejší čas a bezpečně si pohlídali celkové druhé místo. „Úplně v poklidu to nebylo. Nejdřív jsme úspěšně řešili drobný únik oleje z převodovky. Všechno vyvrcholilo při přejezdu ze závěrečné zkoušky do servisu. Auto se začalo nějak divně vlnit. Nejdřív se nám nedařilo nalézt příčinu. Pak ale pár kilometrů před Šternberkem auto samo od sebe nečekaně odbočilo. Zjistili jsme, že na vině jsou vytržené šrouby z karoserie u pravého zadního kola,“ prozradil problémy ze závěru rally Karel Vajík.

I přes tyto problémy si posádka dojela na cílovou rampu pro sadu pohárů – 2.místo v absolutním pořadí, 2.místo ve skupině N, 2.místo ve třídě N4 a 1.místo v kategorii juniorů.

„Nešlo o moc velké závodění, protože časové rozestupy byly brzy dost velké. Byla to tak trošku nuda. Jeli jsme v klidu, čistě, v pravidelném rytmu. Před Košicema dobrá příprava,“ zhodnotil rally Karel Vajík.

img_1223_1_1_1.jpgNyní čeká na Jarka s Karlem soutěž na východním Slovensku. V okolí Košic je připraveno 12 RZ rozdělených do dvou etap. Startuje se v pátek a cíl bude o den později. V průběžné klasifikaci mezinárodního slovenského mistrovství patří naší posádce 4. místo. Při posledním slovenském podniku půjde opravdu o hodně. Ve hře o titul mají nejlepší pozici Béreš ml. a Drotár. Šanci stát se mistry mají ale i Orsák, Gavlák a Grzyb. Lancer z klobůcké dílny poveze startovní číslo 3. Průběh Tempus rally Košicezde. můžete sledovat

Text: Mira Vebr Foto: František Dušek

 
< Předch.   Další >